S.V.Tynaarlo afdeling wandelen

Verslag wandeldag op 20 april 2013

route 40km De weersvoorspellingen waren gunstig. Dat beloofde dus weer een prachtige wandeldag te worden. We hadden behoorlijk ingezet in de promotie door het ontwikkelen van een website, interviews bij Radio Tynaarlo Lokaal en Radio Drenthe, vermeldingen op websites als uitzinnig.nl en eropuit.nl en natuurlijk de aankondigingen in de regionale bladen. De verwachtingen waren daarom hoog gespannen.

De wandelaars die 30km of 40km gingen lopen mochten vanaf 08:00 uur starten. Maar toen we om 06:50 uur bij 't Achterhoês aankwamen stonden de eerste deelnemers al voor de deur te wachten. En gelukkig bleef het daar niet bij. Om half 8 was het al een drukte van belang bij de inschrijftafel en om 8 uur vertrokken al een kleine honderd man. Vanaf 9 uur mochten de andere afstanden starten dus het bleef druk bij de inschrijftafel.

De 40km ging via het Akenveen het dorp uit richting het Noordlaarderbos. Vanaf daar ging het over de uitlopers van de Hondsrug richting het eerste rustpunt in café restaurant Meerzicht. Rond 10 uur kwamen daar de eersten binnen druppelen en al snel was het daar ook een gezellige drukte. In de jachthaven waren al veel booteigenaren bezig hun boot uit de winterslaap te halen. Met het zonnetje erbij was het prachtig aan het water.

Na de rust aan het Zuidlaardermeer ging het via Zuidlaren, de Strubben en het Kniphorstbos naar Anloo. Daar was het tweede rustpunt in eetcafé Popken-Hollander. De Strubben is het enige archeologisch reservaat van Nederland, uniek in zijn soort met heidevelden, twee hunebedden en 60 grafheuvels.

Vanuit Anloo ging het via Landgoed Terborgh naar het volgende rustpunt: Pannenkoekenboerderij Brinkzicht in Gasteren. Landgoed Terborgh wordt ook wel Everts bos genoemd naar de familie Everts die in 1914 is begonnen met het ontginnen van de heide en het bos heeft geplant. In het bos bevindt zich het Pinetum, een naaldbomentuin dat in 1953 door de familie Everts is geplant.

Vanuit Gasteren ging het weer verder via de Gastersche Duinen richting Oudemolen. De Gastersche duinen bestaat uir heide, zandruggen en natte veenkommen. In de middeleeuwen was dit een belangrijk verkeersknooppunt waarvan de nog steeds zichtbare karresporen nog altijd getuigen. molen De Zwaluw

In Oudemolen werden de wandelaars verwelkomd door een enthousiaste molenaar. In zijn draaiende molen was het laatste rustpunt. De molenaar vertelde trots over zijn molen en al snel was het ook daar gezellig druk. We weten nu veel meer over het ambachtelijk malen van meel en het zeven van bloem door de Buil.

Vanuit Oudemolen ging het achter de voertuigenopslag van de landmacht langs weer terug naar Tynaarlo. Daar kwamen de mensen enthousiast zich weer afmelden.

Over alle afstanden waren de deelnemers gelukkig zeer te spreken. Uiteindelijk hebben ruim 500 deelnemers van een prachtige wandeldag genoten en daar doen we het uiteindelijk voor. Dat maakt alle tijd goed die in de voorbereiding is gestoken. Wij kijken terug op een zeer geslaagde dag!

Alle deelnemers bedankt. Jullie enthousiasme deed ons goed en daagt ons weer uit om dit tijdens onze volgende evenementen minimaal te evenaren.

De wandelcommissie.


© 2019 wandelclubsvtynaarlo.nl