S.V.Tynaarlo afdeling wandelen

Verslag wandeldag op 12 april 2014

39ste Tynaarloër Wandeldag

’s Morgens vroeg staan we in twijfel...we zullen naar Tynaarlo maar het zit potdicht van de mist en we hoeven ons leven er ook niet aan te wagen...Uiteindelijk toch maar op pad, het belooft toch mooi wandelweer te worden en we hebben er toch ook wel zin in.

Uiteindelijk veilig aangekomen in Tynaarlo waar we door een jonge man netjes naar een weiland werden geleid waar we onze auto konden parkeren. In het dorpshuis was het al een drukte van belang. De organisatie was nog druk bezig tafels en stoelen voor ons klaar te zetten en zich voor te bereiden op de inschrijving.

Drentsche Aa Na een bakje koffie mochten we precies om 8 uur van start. Na zo’n 3.5km kwamen we aan in Schipborg bij een in de mist gehulde Herberg De Drentsche Aa waar we ons melden bij het eerste controle punt. Gelijk maar door want we hadden nog een aardig eindje voor de boeg.

Via prachtige bospaadjes liepen we naar Westlaren. Hier even onder de N34 door en vervolgens weer via bospaadjes richting het natuurgebied De Vijftig Bunder. Daar gingen we door de tankgracht dwars over de heide richting het Noordlaarder Bos. Eerst passeren we nog de kogelvanger van de oude schietbaan. Vijftig Bunder

In het Noordlaarder Bos komen we langs de Galgenberg, een overblijfsel uit de tijd dat het pad waarover we lopen de hoofdweg naar Groningen was. Hier hing men de mensen op die het niet zo nauw namen met de wet waarna ze daar als schrikbeeld netjes bleven hangen. De Blanckehoeve

Zo kwamen we al weer bij het tweede controlepunt in Herberg De Blanckehoeve. Hier was het vrij snel héél gezellig. De mist was zo langzamerhand op getrokken en het zonnetje maakte het heerlijk toeven op het terras. Na genoten te hebben van het heerlijke gebak (je moet toch je energie weer aanvullen) was het tijd om de tocht te vervolgen.

Langs het moerasgebied bij De Appelbergen ging het richting de spoorwegovergang naar Glimmen. Via het Quintus Bos ging het richting het tunneltje onder de A28 door. Net voor het tunneltje kregen we nog even een mooi uitzicht over de Drentsche Aa.

Na het tunneltje ging het langs de mooiste plekjes van het 110ha grote Landgoed Vosbergen. We passeren het muziekinstrumenten museum dat in de villa is gevestigd waarna we uiteindelijk in de nieuwbouwwijk Groote Veen van Eelde terecht komen. KLM vliegtuig

Na Eelde lopen we rond het vliegveld. Hier is het een drukte van belang met spotters want een groot KLM vliegtuig maakt net op dat moment een Touch and Go oefening. Zo komen we bij de het derde controle punt in de kantine van S.V. Yde de Punt waar het heerlijk toeven is in het zonnetje.

Monument meisje van Yde Na een broodje kroket en een bak koffie voert de route ons verder door natuurgebied De Hondstongen, langs het Stijfveen, de plek waar op 12 mei 1897 het veenlijk van het meisje van Yde werd gevonden, naar het dorp Vries. We gaan rond het hele dorp door natuurgebied De Holten. Zo komen we uit bij De Vriezer Brug waarna Tynaarlo weer in zicht komt.

We melden ons weer af bij het startbureau. Het was uiteindelijk een heerlijke dag en zijn blij dat de mist ons vanochtend toch niet heeft weerhouden. We hebben de organisatie dan ook hartelijk bedankt voor de goede organisatie en de prachtige route. Volgend jaar komen we zeker weer terug! mooi wandelweer


Een paar enthousiaste wandelaars.


Kijk ook eens op de onderstaande site voor nog een verslag en nog veel meer foto's!

Tom's Wandelweb


© 2019 wandelclubsvtynaarlo.nl